Vad är Tolerera?

I konstprojektet Tolerera försöker jag undersöka vad tolerans betyder för oss individer, ur ett psykologiskt perspektiv. Man kan säga att tolerans i det här fallet handlar om vad vi gör, och inte gör, när vi ogillar andra människor eller grupper av människor. Ger vi andra människor utrymme att tänka och handla som de vill eller försöker vi att hindra dom på något sätt?

Med den här webbtjänsten får du ett mått på om du är så tolerant, eller intolerant, som du vill vara, och som du vill att samhället skall vara. Detta kallas för dina TIBI-poäng (TIBI=Tolerans/ideal balans index).

Testet är inte på något sätt är vetenskapligt, utan skall ses som ett sätt att väcka intresse för, och diskussioner kring, begreppet tolerans. Testet är skapat av mig - konstnären Jon Brunberg - på uppdrag av Forum för levande historia för utställningen P.K.-en utställning om intolerans.

Min utgångspunkt i det här projektet är att ett tolerantare samhälle är både nödvändigt och möjligt, och att man kan göra något som individ eller grupp för att öka toleransen både hos andra och hos sig själv.

 

Hur gör jag?

Du svarar på ett antal frågor om dig själv, om hur du ser på din tolerans, och dina förväntningar på dig själv och andra och får sedan poäng som du kan analysera med hjälp av olika verktyg.

Om du vill granska ditt resultat senare, eller uppdatera din mätning, kan du registrera dig med en giltig epost-adress. Som registrerad användare får du tillgång till betaversioner och de senaste verktygen först. Läs mer om registrering och hur data behandlas i vår integritetspolicy. Genom att använda tjänsten godkänner du våra användarvillkor.

 

Är det här testet vetenskapligt?

Nej. Tanken är inte att enkäten ska producera ett vetenskapligt resultat utan att det ska fungera som diskussionsmotor.

Läs mer om hur värdet beräknas
Läs mer om begreppet tolerans

 

Vem står bakom Tolerera?

Jag, Jon Brunberg, har formgivit, programmerat och skapat innehåll för verket. Det är min högst subjektiva bedömning som utgör grunden för enkätens frågor, svar och poängsättning. Jag har tagit hjälp av, och inspirerats av, rapporten "Den mångtydiga intoleransen" och andra böcker i ämnet.

Om du vill veta mer om hur jag ser på begreppen tolerans och makt kan du besöka min blogg. Om du är intresserad av att hjälpa till att reda ut begreppen eller bidra till att utveckla tjänsten så är du hjärtligt välkommen att kontakta mig.

Det finns många personer som har hjälpt till och engagerat sig i projektet som jag är ett stort tack skyldig. Tolerera har producerats på uppdrag av Forum för Levande Historia för utställningen P.K.-en utställning om intolerans.

I andra verk som ingår i utställningen (en video och en bok) medverkar en psykoanalytiker och två psykologer. Dessa har inte medverkat i just detta verk, men däremot inspirerat mig i val av frågor och svar.

 

Jon Brunberg, Stockholm, 4 sep 2011

STARTA
HÄR!

 

OM TOLERERA

INFO
KONTAKT
STATISTIK
BERÄKNING
VAD ÄR TOLERANS?

SHARE: 

Add to Facebook  Twitter this!  Bookmark w delicious  Add to Stumbleupon